Hallituksen jäsenet vaihtoon tietämättäsi – Yrityksiä kaapataan oikeasti

Suomen Yrittäjien uutiset kertovat yrittäjästä, joka sai PRH:lta (Patentti- ja Rekisterihallitus) sähköpostiviestin, jossa ilmoitettiin, että rekisteriin on tehty muutoksia hänen yrityksensä osalta. Näiden muutosten perusteella yrityksen hallitus ja osoite olivat menossa vaihtoon ja sitä myöten täysin tuntemattomat tahot olisivat saaneet mahdollisuuden aiheuttaa yritykselle valtavia taloudellisia vahinkoja.

Miten tämä on mahdollista?

PRH ottaa vastaan muutosilmoituksia sähköisesti, mutta myös paperilomakkeilla. Juuri paperilomakkeiden avulla edellä kuvattu huijaus on mahdollista toteuttaa yllättävänkin helposti. Ilmoitusten perusteella voidaan ottaa yhteyttä yritykseen, jos käsittelijä epäilee ilmoituksen aitoutta, mutta sitä ei tehdä automaattisesti. Yritys on vastuussa omien tietojensa suojaamisesta.

Mitä vahinkoa kaappauksesta voi koitua?

Kaupparekisteriin merkityllä hallituksen jäsenellä on usein oikeus tehdä liiketaloudellisia päätöksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun muutosilmoitus on käsitelty ja tieto uusista hallituksen jäsenistä on viety rekisteriin, voi kaappaaja halutessaan esim. nostaa rahaa yrityksen pankkitileiltä tai vaihtaa yrityksen osoitteen ja siten tehdä omia tilauksia huijatun yrityksen laskuun.

Mitä voin tehdä estääkseni kaappauksen?

PRH tarjoaa kaksi erilaista tapaa yrityksen tietojen seurantaan.

Sähköpostiosoite

Ajantasainen ja toimiva sähköpostiosoite PRH:n rekisteritiedoissa takaa sen, että saat sähköposti-ilmoituksen heti, kun yritystäsi koskeva muutosilmoitus kirjataan saapuneeksi. Jos saat ilmoituksen ja epäilet vilppiä, ota heti yhteys PRH:n neuvontaan.

Voit tarkistaa yrityksesi tiedot YTJ-palvelusta ja ilmoittaa sähköpostiosoitteesi sitä kautta. Huomaa, että rekisteriin ilmoitettu sähköpostiosoite on julkinen.

Muutostietojen tilaaminen

Mikäli et halua ilmoittaa rekisteriin sähköpostiosoitettasi, voit tilata yrityksesi muutostietojen seurannan. Seurannan voi tilata yrityksesi kaupparekisteriin merkitty edustaja, kuten toimitusjohtaja, hallituksen jäsen tai yhtiömies.

Muutostiedot tilataan täyttämällä tilauslomake  ja toimittamalla se postitse osoitteeseen Patentti- ja rekisterihallitus, 00091 PRH

Lisätietoja PRH:n kotisivuilta

Leave a Comment