Osakeyhtiö vai toiminimi
Osakeyhtiön perustaminen helpottui kun vaatimus osakepääomasta poistui 1.7.2019. Osakeyhtiön voi nyt halutessaan perustaa ilman 2500 euron osakepääomaa.
Osakeyhtiön perustaminen
Osakeyhtiön perustaminen onnistuu helposti ja nopeasti YTJ-palvelussa sähköisesti. Kaikki tarvittavat dokumentit, kuten yhtiöjärjestys ja perustamissopimus, muodostuvat automaattisesti palvelussa täytettyjen tietojen pohjalta.
Osakeyhtiön perustamisilmoitus on kuitenkin mahdollista tehdä sähköisesti vain, kun osakepääoma on 0 € ja omistajina on luonnollisia henkilöitä. Eli jos olet perustamassa osakeyhtiötä jonka omistajana on toinen yritys tai yritykselle merkitään osakepääomaa, täytyy perustamisilmoitus tehdä paperisesti.
Paperinenkin perustaminen on tehty hyvin helpoksi YTJ-palvelussa. Voit ladata perustamispaketin, joka sisältää perustamisilmoituksen lisäksi valmiit lomakepohjat yhtiöjärjestystä ja perustamissopimusta varten. Täytät vain lomakkeet, maksat perustamisilmoitusmaksun verkkopankissa ja postitat dokumentit sekä maksukuitin Patentti- ja Rekisterihallitukseen.
Sähköinen perustamisilmoitus on kuitenkin edullisempi kuin paperinen ja uuden yrityksen y-tunnuksen saa heti, joten ilmoitus kannattaa tehdä sähköisesti aina kun se on mahdollista.
Toiminimi vai osakeyhtiö?
Oletko perustamassa uutta yritystä tai miettimässä toiminimen muuttamista osakeyhtiöksi? Pohditaan seuraavaksi hiukan toiminimen ja osakeyhtiön eroja.
Lähtökohtaisesti toiminimi (eli yksityinen elinkeinonharjoittaja) sopii yhtiömuodoksi vain yhden henkilön pienimuotoiseen toimintaan, jossa riskit ja tulos ovat pieniä. Oleellisimmat erot toiminimen ja osakeyhtiön välillä ovatkin verotuksessa ja vastuissa.
Verotus
Verotus on yksi avainasioista, kun mietitään osakeyhtiön ja toiminimen eroja.
Toiminimen tilikauden tulos verotetaan suoraan yrittäjältä lähtökohtaisesti ansiotulona. Vaikka et nostaisi kaikkia yrityksen varoja itsellesi, joudut maksamaan koko tilikauden tuloksesta verot henkilökohtaisesti.
Jos teet hyvin palkattua työtä muualla ja lisäksi harjoitat sivutoimista yritystoimintaa toiminimellä, voi kokonaisveroprosentti nopeasti nousta hyvinkin korkeaksi. Tällöin osakeyhtiö voi olla parempi vaihtoehto myös sivutoimiseen yrittäjyyteen.
Osakeyhtiö mahdollistaa verosuunnittelun. Osakeyhtiössä yrittäjä maksaa henkilökohtaisesti veroja vain niistä tuloista jotka hän nostaa yhtiöstä itselleen joko palkkana tai osinkona. Osakeyhtiö maksaa yrityksen tilikauden verotettavasta tuloksesta 20 % yhteisöveron, mutta yrittäjälle maksettava palkka vähentää tätä tulosta. Yrittäjän nostama palkka verotetaan ansiotulona, ja osinko verotetaan pääomatulona tai ansiotulona riippuen osingon määrästä ja yhtiön nettovarallisuudesta.
Osakeyhtiössä yrittäjän on siis mahdollista vaikuttaa henkilökohtaisesti verotettavaan tuloon, toisin kuin toiminimiyrittäjän.
Vastuut ja riskit
Yksi osakeyhtiön isoja etuja on taloudellinen turva. Kun asiakkaita ja velvoitteita on paljon, myös riskit kasvavat. Niin kuluttajamyynnissä kuin yritysten välisessä kaupassa on omat vastuunsa.
Toiminimiyrittäjä vastaa yrityksensä veloista, vastuista ja sopimuksista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan. Osakeyhtiö on sen sijaan erillinen oikeushenkilö, ja osakkaalla on rajoitettu vastuu. Osakas ei siis pääsääntöisesti vastaa yrityksestä koko omaisuudellaan.
Toiminnan laajeneminen ja kasvu
Toiminimi sopii yhtiömuodoksi silloin kun toiminta on hyvin pientä eikä sitä ole tarkoituskaan kasvattaa. Mutta jos haluat kasvattaa liiketoimintaasi ja kerryttää varallisuutta, on osakeyhtiö usein parempi vaihtoehto.
Osakeyhtiössä voi myös olla useampia omistajia, toisin kuin toiminimessä.
Jos yrityksellä tulee tarvetta lisärahoitukselle, toiminimiyrittäjälle ainoa vaihtoehto on usein henkilökohtainen laina. Osakeyhtiöllä sen sijaan on useita vaihtoehtoja ulkopuolisen rahoituksen hankkimiseen.
Paperityöt ja byrokratia
Toiminimellä yrityksen ja yrittäjän rahat ovat sama asia, joten yrityksen tililtä voi nostaa rahaa yksityisottoina silloin kuin siltä tuntuu. Osakeyhtiössä näin ei ole. Osakeyhtiön rahat ovat yhtiön rahoja, joista maksetaan yrittäjälle palkkaa ja osinkoja. Osakeyhtiön tililtä ei voi nostaa yksityisottoja.
Osakeyhtiön kirjanpito on hieman monimutkaisempaa kuin toiminimen. Osakeyhtiö vaatii kaksinkertaisen kirjanpidon ja tilinpäätöksen.
Osakeyhtiöllä on myös oltava hallitus. Osakeyhtiön voi perustaa yksin, mutta hallituksessa pitää lisäksi olla yksi varajäsen. Usein pienissä yhtiöissä hallituksen varajäsenenä toimii yrittäjän puoliso tai perheenjäsen.
Osakeyhtiöllä on siis enemmän ilmoitusvelvollisuuksia ja paperitöitä. Käytännössä näistä asioista huolehtii kuitenkin useimmiten tilitoimisto, joten niitä on turha pelätä.
Harkitsetko yrityksen perustamista tai toiminimen muuttamista osakeyhtiöksi? Me Tilitoimisto Sukkelassa osaamme auttaa kaikissa yhtiömuotoihin liittyvissä kysymyksissä.
Ota yhteyttä!
mira@tilitoimistosukkela.fi tai miika@tilitoimistosukkela.fi.