Tiedätkö mistä ja keneltä yrityksesi rahat tulevat?

Vilfredo_Pareto

Italialainen Vilfredo Pareto tutki vaurauden jakautumista suhteessa väestöön 1800-luvun Englannissa 1890-luvulla. Tutkimuksen tuloksena huomattiin, että pieni osa väestöstä hallitsee suurinta osaa omaisuudesta. Havainto tunnetaan nykypäivänä 80/20- sääntönä, ja se pätee hyvin monella elämän osa-alueella.

 

Kaikista tuntemistasi ihmisistä vietät valtaosan ajastasi todennäköisesti vain muutaman läheisimmän kanssa, tai vaatekaappisi on täynnä vaatteita mutta pidät niistä muutamia suosikkejasi (KonMarista lisää joskus toiste…).

 

Sama periaate toimii myös liiketoiminnassa. Teimme juuri asiakkaalle projektin jossa selvitettiin erilaisten tuotteiden myynnin kannattavuutta. Vuoden myynneistä otettu listaus oli 13 sivua pitkä, ja 80% liikevaihdosta tuli ensimmäisen sivun ensimmäisen kolmanneksen riveistä.

 

Pystyimme tämän tiedon perusteella tarkentamaan sekä tuotevalikoimaa, hinnoittelua että myymälän sisustusta siten, että parhaiten tuottaville tuotteille saatiin paremmat hyllypaikat, ja muutama tappiollinen tuoteryhmä poistettiin kokonaan.

 

Pienet hinnantarkistukset vaikuttivat myös myyntikatteeseen merkittävästi. Procountorissa on kätevä Myynnin raportit- työkalu, josta voi käydä tarkistamassa sekä tuotteiden myyntiä että myyntiä asiakkaittain. Raportin perusteella voi esimerkiksi pohtia miten kannattavimpien tuotteiden hinnoittelu vaikuttaa tulokseen (voiko nostaa?), onko joitain tuotteita jotka eivät tuota mitään (voiko poistaa valikoimasta), tai annetaanko riittävästi huomiota parhaille asiakkaille.

 

Raportissa näkyy myös muutos edelliseen vuoteen. Jos hyvän asiakkaan myynti on laskussa, mihin toimenpiteisiin voi ryhtyä? Onko jokin tuote jonka myynti on huomaamatta noussut, ja siitä on tullut tärkeä osa tuloksentekoa, mutta sen myyntipotentiaalia ei ole vielä kokonaan käytetty?

Myynnin raportteihin pääset etusivun ylävalikosta kohdasta:

Raportointi- Myynnin raportointi.

sukkela/procountor_myynnin-raportointi_1

Myynnin raportointi- välilehdellä voit valita tarkasteltavan aikavälin, jonka jälkeen näet yhdellä silmäyksellä sen aikavälin liikevaihdon, myynnin tuotteittain sekä myynnin asiakkaittain.

sukkela/procountor_myynnin-raportointi_2

Jos et ole viimeiseen puoleen vuoteen käynyt katsomassa raportteja, suosittelen että teet sen heti tänään, aikaa siihen menee vain 5 minuuttia. Jos tarvitset apua raporttien analysoinnissa ja tiedon viemisessä käytännön toimenpiteisiin niin autamme mielellämme.

Olemme myös tuomassa uutta kirjanpidon Plus-palvelua, johon kuuluu automaattisesti myynnin raportit, analyysit sekä verotuksen suunnittelu.

Kysy lisää Miikalta: 045 671 4796 miika@tilitoimistosukkela.fi